Lørdag hele uka?

Altfor mange barn og unge får i seg for mye sukker. Det stjeler plassen til viktig næring, og gir økt risiko for sykdom og overvekt. Vi ber foreldre, barnehager og skoler om å hjelpe barna til å ta gode og sunne valg. En god start kan faktisk være å gjeninnføre lørdagsgodtet!

Kronikk publisert i Hamar Arbeiderblad 10.oktober 2017
Claes Næsheim, fylkestannlege i Hedmark
Ingrid Olstad Busterud, Terningen Nettverk

Ifølge Helsedirektoratet har over halvparten av barn og unge et høyere inntak av tilsatt sukker enn hva som er anbefalt. Denne uka gjennomføres derfor en sukkerkampanje for å sette fokus på det høye inntaket av brus og godteri i befolkningen. Tannhelsetjenesten er kanskje de første som ser konsekvensen av dette, i form av flere hull i tennene hos barn og unge. I 2016 så vi for første gang på lenge at kullet med femåringer hadde flere hull enn den samme gruppen året før. Denne utviklingen ser vi ikke bare i Hedmark, men i flertallet av landets fylker. Dette er en tendens som bekymrer oss!

Konsekvensene av et høyt sukkerinntak er mange: økt risiko for overvekt, fedme, diabetes 2 og noen former for kreft, i tillegg til høyere forekomst av karies (hull i tennene). Brus, saft og godteri er de største kildene til tilsatt sukker i kosten. De tilfører mye sukker og energi, men lite vitaminer og mineraler – som spesielt barna våre trenger for å vokse og utvikle seg. Ifølge anbefalingene fra Helsedirektoratet bør inntaket av tilsatt sukker tilsvare mindre enn ti prosent av det totale energiinntaket i løpet av en dag. Til tross for denne kunnskapen spiser vi stadig mer søtsaker og godteri. Hvorfor er det slik?

Vi mener at butikkjedene har et ansvar. De store kjedene kjører ofte «priskrig» på godteri, og vi ser at prisen på smågodt senkes i forbindelse med helg og høytider. Det gis kvantumsrabatt dersom du kjøper flere store sjokoladeplater, og det er billigere å kjøpe store pakninger med brus. Dette er fristelser som spesielt barn og unge er utsatt for. I tillegg har det dukket opp svenske firmaer som tilbyr abonnementsordninger på godteri via nett. Flere av leverandørene tilbyr godteri levert på døra på lik linje med matkasser. På grunn av endrede avgiftsregler kan de tilby svært billige godteriprodukter levert hjem – og forbrukeren trenger ikke engang gå ut døra. Dette mener vi det må settes en stopper for! Vi vet nemlig at vi konsumerer mer av de varene som er lett tilgjengelige for oss, og vi lar oss ofte friste av lavere priser og gode «tilbud». For mange blir det vanskelig å unngå alle fristelsene, og konsekvensen er at det blir «lørdag hele uka».

I Hedmark fylkeskommune har vi jobbet aktivt med sukkerkampanjer i mange år. Vi tror nemlig det er viktig å vekke folks bevissthet når det gjelder konsekvensene av et høyt sukkerinntak. Og når det gjelder barna så er det de voksne som har ansvaret for å legge til rette for et sunt og variert kosthold. Her har spesielt foreldrene, men også skoler og barnehager et stort ansvar. Kanskje trenger de voksne enda mer kunnskap for å navigere i jungelen av kostholdsråd? En god start kan være å unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags. Vi vil derfor slå et slag for å gjeninnføre lørdagsgodtet. Det er bra for kroppen, bra for tennene, også er det mye mer stas når godteriet ikke blir en hverdagsvane.